Een paar uur na de bevalling komt een verpleegkundige mijn kamer binnen met een groot geel apparaat op wielen. ‘Wil je borstvoeding geven?’
‘Ja, dat wil ik!’
‘Oké goed zo, dan moet je nu beginnen met kolven’
Voorafgaand aan mijn bevalling dacht ik; ‘Borstvoeding, hmmm ik weet niet, ik denk dat ik het wel wil proberen, maar als het niet lukt is het ook niet erg’.
Maar nu we ineens in deze onverwachte situatie zijn beland, wil ik wel HEEL graag borstvoeding geven.
De verpleegkundige benadrukt nogmaals hoe belangrijk moedermelk is voor premature baby’s. Ze legt uit hoe het kolfapparaat werkt en ik kon het gaan proberen.
Daar zat ik dan, om 23:00 uur ’s avonds met een raar apparaat en een nieuw mini mensje naast me in de couveuse. GEEN IDEE wat ik aan het doen was.
En daar, onzeker en alleen, begon ons borstvoedingsavontuur (dat uiteindelijk meer dan 20 maanden zou duren).
Overal lees je dat moedermelk het allerbeste is voor premature baby’s. Ook ik heb hele positieve ervaringen met borstvoeding en daarom wil ik dit ook graag delen.
Maar mocht het jou om welke reden dan ook niet lukken om borstvoeding te geven, voel je dan alsjeblieft niet schuldig!
Elke vorm van voeding is goed zolang je het met liefde geeft. Doe wat goed voelt voor jou!
Dat gezegd hebbende gaan we nu over naar het informatieve stuk. Omdat ik zelf ervaring heb met borstvoeding en weinig tot geen ervaring met kunstvoeding voor prematuren, zal het op deze pagina enkel over borstvoeding gaan.
Moedermelk: heel belangrijk voor te vroeg geboren baby’s
Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat moedermelk de beste voeding is voor iedere baby. Ook voor te vroeg geboren kindjes is moedermelk ontzettend gunstig.
Borstvoeding biedt premature baby’s veel voordelen wat betreft gezondheid, voeding en ontwikkeling. Moedermelk biedt bescherming tegen infecties, verkleint de kans op het ontwikkelen van allergieën en bevat stoffen en cellen die de afweer van de baby versterken. Voor te vroeg geboren en zieke kinderen is deze bescherming extra belangrijk omdat ze nog zo enorm kwetsbaar zijn.
Premature moedermelk
Premature melk is melk die een moeder van een te vroeg geboren kind maakt en
die speciaal is aangepast aan de behoeften van het te vroeg geboren kindje. Deze melk is heel anders van samenstelling dan de rijpe moedermelk die een moeder maakt als ze omstreeks de uitgerekende datum bevallen is.
Premature moedermelk bevat meer afweerstoffen, eiwitten, vetten, ijzer en mineralen. Hierdoor is het perfect afgestemd op de specifieke behoefte van de te vroeg geboren baby. Alles wat hij/zij nodig heeft om aan te sterken en te groeien.
Wauw, ik vond dit echt zo prachtig toen ik dit voor het eerst las. Hoe mooi en bijzonder dat ons lichaam dit allemaal kan!
De natuur heeft echter niet voorzien dat een kind dat meer dan 6-8 weken prematuur geboren wordt, kan overleven (THANK GOD voor de technologie deze dagen). Daarom zijn bij extreem te vroeg geboren kindjes andere maatregelen nodig.
Om baby’s met een geboortegewicht van onder de 2 kilo te ondersteunen in de groei wordt er poeder aan de moedermelk toegevoegd dat extra voedingsstoffen bevat. Dit poeder heet breast milk fortifier (BMF).
Dex was net boven de 2 kilo bij zijn geboorte, dus hij heeft dit niet gehad.
Borstvoeding geven aan een te vroeg geboren baby gaat meestal niet vanzelf. Het vraagt om veel geduld en doorzettingsvermogen. In eerste instantie zal je baby waarschijnlijk nog niet sterk genoeg zijn om aan de borst te kunnen drinken. De voeding wordt dan per sonde gegeven en als moeder zijnde kolf je alle voedingen (daar kun je HIER meer over lezen).
Slik en zuig reflex
Al vanaf de 20e zwangerschapsweek oefent een baby in de buik met drinken. Ook zuigen en slikken leren ze daar al.
Een premature baby kan dus wel al zuigen en slikken maar buiten de baarmoeder moet hij ook nog ademhalen. Juist de coördinatie van zuigen/slikken/ademen is nog niet goed op elkaar afgestemd. Daardoor gaat drinken vaak nog niet (goed).
Daarnaast zijn sommige baby’s zo klein en hebben ze zoveel energie nodig om te groeien, dat er geen energie meer overblijft om ook nog eens zelfstandig te drinken.
Het moment waarop een baby zelfstandig kan drinken verschilt enorm en hangt niet zozeer van leeftijd en gewicht af, maar meer van de algehele gezondheid en ontwikkeling van de baby. Bestudeer je eigen baby goed: als hij/zij tijdens de sondevoeding alert is en zuigbewegingen met zijn mond maakt is dit een belangrijke aanwijzing.
Tot de tijd dat je baby zelfstandig kan drinken kolf je de voedingen. In het begin zullen deze per sonde gegeven worden en wanneer je baby aanstalten maakt om te gaan drinken zal dit waarschijnlijk uit de fles zijn.
Wij probeerden in het ziekenhuis de borst 1 x per dag. Dat ging nog niet zo goed, hij hapte wel aan maar dronk zo goed als niets. Uiteindelijk gaven wij in het ziekenhuis alle voedingen per fles en wat hij niet opdronk vulden we aan per sonde.
Eenmaal thuis ben ik nog langs een lactatiekundige geweest en daarna ging het een stuk beter. Hij dronk eind januari pas alle voedingen uit de borst. Dit was meer dan 2 maanden na zijn geboorte! Geef dus niet te snel op, het kan best een tijd duren :).
Enkele voordelen van moedermelk op een rijtje:
- Colostrum (de eerste moedermelk direct na de geboorte) bevat hoge concentraties antistoffen, vitaminen en mineralen. Antistoffen bieden bescherming tegen infecties. Een premature baby heeft door de kortere zwangerschapsduur minder afweerstoffen van de moeder meegekregen en zijn eigen afweersysteem is nog niet goed ontwikkeld.
- Colostrum bereidt de darmen voor op het opnemen van voedingstoffen en beschermt de darmen tegen infecties.
- Moedermelk wordt beter verdragen en is licht verteerbaar.
- Moedermelk bevat groeifactoren, deze helpen de rijping van het spijsverteringstelsel.
- Moedermelk bevat de juiste vetzuren die nodig zijn voor een goede hersenontwikkeling en gezichtsvermogen.
- Moedermelk draagt bij aan een grotere intellectuele en een betere motorische ontwikkeling in een latere levensfase.
- Borstvoeding bevordert de hechting tussen moeder en kind.
- Als je baby ziek wordt past moedermelk zich specifiek aan, aan wat het immuunsysteem van je kindje nodig heeft. Het lichaam van de moeder zal specifieke antistoffen produceren tegen de infectie die de baby heeft opgelopen. De baby heeft kan hierdoor sneller herstellen.
- En zo zijn er nog veel meer gezondheidsvoordelen. Moedermelk is amazing!
Bronnen:
https://www.ikazia.nl/assets/folders/801104-NL.pdf https://www.borstvoeding.com/problemen/prematuren/protocol-