Wat is sondevoeding?
Te vroeg geboren baby’s hebben vaak nog niet de zuigkracht, coördinatie of energie om zelfstandig te drinken uit borst of fles. Daarom wordt er in eerste instantie voeding gegeven via een maagsonde. Dit is een dun, flexibel slangetje dat via de neus (of mond) naar de maag loopt.
Via die sonde krijgt je baby (bij voorkeur) moedermelk of kunstvoeding toegediend. Er wordt gestart met kleine hoeveelheden, zodat de maag en darmen rustig kunnen wennen aan voeding. Dit wordt geleidelijk opgebouwd. Zodra je baby alle voeding via de sonde kan verdragen, kan het infuus vaak worden afgebouwd en verwijderd.
Waarom krijgt een prematuur na de geboorte een infuus?
Te vroeg geboren baby’s zijn vaak nog te klein en kwetsbaar om direct zelf te drinken of voeding via de maag te verwerken. Hun maag en darmen zijn vaak nog onrijp, en ze hebben niet genoeg energie, coördinatie of zuigkracht om zelfstandig te drinken.
Daarom krijgen prematuren in de eerste dagen vaak een infuus. Via dat infuus worden vocht, glucose en belangrijke voedingsstoffen zoals vetten, eiwitten, vitamines en mineralen direct in de bloedbaan toegediend. Dit heet parenterale voeding.
Op die manier krijgt je baby toch alles wat hij nodig heeft om te groeien en aan te sterken, terwijl het spijsverteringsstelsel de tijd krijgt om zich verder te ontwikkelen.

Vervroegd naar huis met sondevoeding
Wist je dat je in veel ziekenhuizen eerder met je baby naar huis mag als je sondevoeding zelf kunt geven? Wij hebben dit met Dex ook gedaan en ik kan het van harte aanbevelen.
Op een gegeven moment vroeg de verpleging of wij ervoor openstonden om met sondevoeding naar huis te gaan. Je kunt dit trouwens ook zélf aangeven!
De mogelijkheid dat Dex dan eerder naar huis mocht, was voor mij al reden genoeg om het te willen leren. Bovendien leek het me fijn als we in het ziekenhuis de voedingen zelf konden doen.
De verpleegkundigen begeleiden je stap voor stap. Eerst kijk je mee, daarna oefen je onder toezicht en uiteindelijk geef je de voedingen zelfstandig.
Ik vond het spannend om met sonde naar huis te gaan, maar je staat er gelukkig niet alleen voor. Je krijgt begeleiding van kinderthuiszorg. Zij komen langs als dat nodig is (bijvoorbeeld als de sonde eruit gaat) en zijn telefonisch bereikbaar voor vragen. Ook alle benodigdheden worden vooraf bij je thuis bezorgd.
Wat ik zelf lastig vond, was inschatten of de sonde nog goed zat. In het ziekenhuis gaven ze een handige tip: een rode markering bij de insteek op de wang (op bovenstaande foto kun je dit zien). Zo kon ik bij elke voeding makkelijk checken of de sonde nog op z’n plek zat.
Thuis, in je eigen rustige omgeving, oefenen met flesvoeding werkt vaak heel goed. Dex was binnen anderhalve week van zijn sonde af.
Ik ben ontzettend blij dat we voor vervroegd ontslag met sonde hebben gekozen. Die laatste stap thuis zetten, gaf zoveel rust. Echt een aanrader dus, als het medisch verantwoord is