Sondevoeding

Wat is sondevoeding?

Te vroeg geboren baby’s hebben vaak nog niet de zuigkracht, coördinatie en energie om zelf te drinken. Daarom worden de nodige voedingstoffen in eerste instantie vaak via een infuus toegediend. Zodra het kan wordt er gestart met (bij voorkeur) moedermelk of kunstvoeding via een maagsonde. Een sonde is een dun slangetje dat via de neus of mond rechtstreeks naar de maag gaat.
Het begint met hele kleine beetje, zodat maag en darmen langzaam aan de voeding kunnen wennen. Dit wordt langzaam opgebouwd totdat het infuus verwijderd kan worden en alle voedingen per sonde gegeven kunnen worden. 

Vervroegd naar huis met sondevoeding

Wist je dat je bij veel ziekenhuizen met vervroegd ontslag kunt als je met sondevoeding naar huis gaat? Wij hebben dit met Dex ook gedaan.

Op een gegeven moment vroeg de verpleging aan ons of wij er voor open stonden om met sondevoeding naar huis te gaan. Je kunt dit ook zelf aangeven in het ziekenhuis!
De kans dat Dex dan eerder naar huis mocht was voor mij al meer dan genoeg reden om het graag te willen leren. Daarnaast leek het me ook fijn als we in het ziekenhuis de voedingen zelf konden geven.

De verpleging leert je vervolgens hoe je sondevoeding moet geven. Na een aantal keer meekijken mag je het zelf proberen onder toezicht van de verpleegkundige en uiteindelijk geef je de sondevoeding in het ziekenhuis al zelf.

Ik vond het spannend om met sonde naar huis te gaan, maar ook thuis sta je er gelukkig niet alleen voor. Je wordt begeleid door kinderthuiszorg en deze mag je altijd bellen als er iets is. Ook komen zij thuis langs als het kindje de sonde er bijvoorbeeld heeft uitgetrokken.
Ook alle benodigde spullen werden bij ons thuis bezorgd voordat wij thuis waren.

Ik vond het vaak moeilijk om te bepalen of de sonde nog goed zat en niet verschoven was. Daarom werd er door de verpleging met rode stift een markering gezet (zie foto hierboven). Zo kon ik elke voeding makkelijk checken of hij nog goed zat.

Thuis in een rustige, veilige omgeving verder gaan met het leren drinken uit een flesje werpt vaak zijn vruchten af. Dex was na 1,5 week thuis van zijn sonde af.
Ik zou het zeker aanraden om met sonde naar huis te gaan!