Buidelen

Buidelen, zóveel meer dan knuffelen.

Bij een vroeggeboorte loop je vaak de eerste belangrijke momenten met je baby mis, zoals het eerste uur na de geboorte.
Buidelen is een mooie manier om het gemiste contact (deels) in te halen.

Bij buidelen ligt je baby bloot (met alleen een luier aan) op jouw blote borst. Buidelen is ontstaan in Colombia, vanwege een gebrek aan couveuses. Hierdoor zochten artsen een andere manier om de baby’s warm te houden en te beschermen tegen infecties en afkoeling. De moeder is de ideale persoon om deze bescherming te bieden.
Nadat bleek dat de baby’s hier enorm goed op reageerden zijn ze dit blijven doen en is het uiteindelijk overgenomen door Westerse ziekenhuizen.

Buidelen kan wanneer de baby stabiel genoeg is om uit de couveuse te kunnen. Gelukkig was Dex stabiel genoeg en mocht ik de nacht na zijn geboorte meteen een paar uur met hem buidelen. Ik ben de verpleegster heel dankbaar dat ze dat voorstelde! Slapen lukte toch niet.
Elke dag in het ziekenhuis hebben we zoveel mogelijk met hem gebuideld. Ik meestal ’s ochtends en Rodney ’s avonds, altijd zo’n 5 a 6 uur op een dag.

Buidelen heeft heel veel voordelen voor een te vroeg geboren baby. Onder andere:

  • Het bevordert de hechting tussen ouders en kind
  • Helpt je baby om goed op temperatuur te blijven (het moederlichaam past haar warmte aan, aan dat van haar baby. Hoe bijzonder is dat?!)
  • Het bevordert de groei (waardoor een baby vaak eerder naar huis mag)
  • Vermindert stress en pijn
  • Minder risico op ziekenhuisinfecties doordat de baby tijdens het huid-op-huidcontact in contact met bacteriën van de ouders
  • Helpt je baby om rustiger te slapen
  • Heeft een positief effect op de hartslag, ademhaling, hersenontwikkeling en het immuunsysteem
  • Stimuleert het slagen van borstvoeding.

Hoe langer en hoe vaker je buidelt, des te groter de positieve effecten.

Naast al deze bewezen voordelen, voelt het voor jezelf als ouder natuurlijk ook super fijn. Het is in het begin één van de weinige dingen die je voor je baby kunt betekenen. Ik keek elke dag enorm uit naar het buidelen. Fijnste momenten van de dag in het ziekenhuis.

Er werd bij ons in het ziekenhuis aangeraden om in ieder geval langer dan 1 uur (en het liefst 3 uur) te blijven liggen als je gaat buidelen. Dit omdat de handeling van het in- en uit de couveuse halen heel intensief is voor een baby, vooral als ze nog erg klein zijn. Hoe ouder ze worden, hoe minder last ze hier van hebben.
Minimaal 1 uur blijven liggen wordt ook aangeraden i.v.m. het niet verstoren van een slaapcyclus van de baby.
Altijd even opletten dat je voorafgaand nog gaat plassen dus! Niets vervelender dan te moeten opstaan om te plassen als je baby heerlijk bij je ligt te slapen.

Bron: https://www.ikazia.nl/assets/folders/800395-NL.pdf