Kolven

Kolven bij een premature baby: hoe pak je dat aan?

Wanneer je baby te vroeg is geboren, is hij vaak nog niet sterk genoeg om aan de borst te drinken. Toch wil je je kindje graag jouw moedermelk geven en dat kan gelukkig, door te kolven.

Waarom kolven bij een prematuur?

Omdat je baby de borst (nog) niet kan drinken, breng je je melkproductie op gang met een kolf. Daarbij moet je zélf de toeschietreflex opwekken. Normaal doet je baby dat met zuigen aan de borst. Dat kan even wennen zijn.

Het begint vaak met een paar druppels en het kost tijd en doorzettingsvermogen. Maar: geef niet te snel op! Met jouw melk geef je je kindje de best mogelijke start. Kijken naar je baby of een foto/filmpje helpt de reflex op te wekken.


Hoe snel moet je beginnen met kolven?

➡️ Start bij voorkeur binnen 6 uur na de bevalling.
Door direct te starten en regelmatig te kolven (ongeveer elke 2 à 3 uur, ook ’s nachts), stimuleer je je melkproductie optimaal. Lukt dat niet helemaal? Probeer dan in elk geval 6 keer per 24 uur te kolven.

Mijn productie kwam gelukkig vrij snel op gang. Ik kolfde overdag om de 3-4 uur en ’s nachts twee keer. Zo vond ik een balans tussen kolven en rust, ook niet onbelangrijk in die intensieve periode.


Tips voor succesvol kolven in het ziekenhuis

🍼 Gebruik een dubbelzijdige elektrische kolf.
Die zijn er in het ziekenhuis. Dubbelzijdig kolven stimuleert je melkproductie en scheelt tijd.

🧸 Buidelen helpt!
Als je baby huid-op-huid bij je ligt, maak je oxytocine aan. Dit hormoon stimuleert je melkproductie én verlaagt je stress. Geen buidelmoment? Kijk dan naar een foto of video van je kindje tijdens het kolven.

😌 Zorg voor ontspanning.
Ga comfortabel zitten, ontspan je schouders, adem rustig. Ademhalingsoefeningen kunnen helpen.

💆 Masseer je borsten.
Vooraf masseren kan het toeschieten van de melk bevorderen.

🚫 Voorkom stress (zoveel mogelijk).
Stress remt de toeschietreflex. Door te buidelen (oxytocine!) kun je cortisol helpen afbreken.

En dan thuis: fulltime kolven

Zodra je baby thuis is, blijf je meestal nog (even) fulltime kolven.
Dex kwam bijvoorbeeld thuis met een sonde. Dus kolven, fles geven, sondevoeding geven, alles schoonmaken… het was écht aanpoten. Vooral de eerste weken.

Het voelde soms als een achtbaan: 1,5 uur bezig zijn en dan hopen op 1,5 uur slaap. Maar na 10 dagen kon de sonde eruit. Wat een verschil!

Mijn kolfervaring thuis

Ik gebruikte thuis de Medela Freestyle Flex. Een fijne, compacte kolf (zie foto bovenaan). Inmiddels is hij wat gemoderniseerd: dit is hem.
Na ongeveer twee maanden dronk Dex volledig uit de borst. Wat een opluchting! Toen ik weer ging werken, kolfde ik overdag op mijn werk tot hij één jaar was.

Uiteindelijk dronk hij nog één keer per dag, ’s avonds. Rond de 21 maanden zijn we gestopt. Wat ben ik trots op deze reis!


Tot slot

Kolven bij een prematuur vraagt veel van je lijf én je hoofd. Maar weet:
✨ Elk druppeltje telt.
✨ Je bent niet alleen.
✨ En het wordt makkelijker.

Gun jezelf rust, hulp en mildheid. En wees trots. Wat jij doet is topsport!!!