Buidelen, zóveel meer dan knuffelen.





Bij een vroeggeboorte mis je als ouder vaak de eerste belangrijke momenten met je baby. Het eerste uur na de bevalling, huid-op-huid contact, samen bijkomen, het loopt allemaal anders dan gehoopt. Buidelen is een prachtige manier om dat gemiste contact (deels) in te halen en alsnog die diepe band met je baby op te bouwen.
Wat is buidelen?
Bij buidelen ligt je baby in alleen een luier, bloot op jouw blote borst. Dit huid-op-huid contact heeft enorm veel positieve effecten op zowel de baby als de ouder.
Buidelen vindt zijn oorsprong in Colombia, waar er in sommige ziekenhuizen een tekort was aan couveuses. Artsen ontdekten dat baby’s die tegen de blote huid van hun moeder lagen, beter warm bleven en minder infecties opliepen. Toen bleek hoeveel voordelen het had, werd deze aanpak wereldwijd overgenomen – ook in Westerse ziekenhuizen.
Wanneer mag je buidelen?
Buidelen mag wanneer je baby stabiel genoeg is om (even) uit de couveuse te komen. Gelukkig mocht ik de nacht na Dex’ geboorte meteen al buidelen. De verpleegkundige stelde het voor. Ik ben haar nog altijd dankbaar. Slapen lukte toch niet, en dit was het enige dat ik op dat moment voor hem kon doen.
We hebben tijdens die ziekenhuisdagen elke dag gebuideld: ik meestal ’s ochtends, Rodney ’s avonds. Meestal 5 à 6 uur per dag. Die momenten waren zó waardevol.
De voordelen van buidelen voor je prematuur
Huid-op-huid contact is geen “extraatje”, het is pure zorg. De voordelen zijn bewezen én indrukwekkend:
🤍 Versterkt de hechting tussen jou en je baby
🌡️ Helpt je baby zijn temperatuur stabiel te houden (jouw lichaam past zich automatisch aan – hoe bijzonder is dat?)
🧠 Bevordert de groei, hersenontwikkeling én het immuunsysteem
😴 Laat je baby beter slapen
🫁 Heeft een positief effect op ademhaling, hartslag en zuurstofopname
💉 Vermindert pijn en stress bij je baby
🛡️ Verlaagt het risico op ziekenhuisinfecties
🍼 Stimuleert de borstvoeding
Hoe vaker en hoe langer je buidelt, hoe groter de effecten.
Naast alle medische voordelen voelt het voor jou als ouder ook ontzettend goed. Het is in het begin één van de weinige dingen die je écht zelf kunt doen voor je baby.
Ik keek er elke dag naar uit. Het waren de fijnste momenten van de dag.
Praktische tips bij het buidelen
In ons ziekenhuis werd aangeraden om bij voorkeur minimaal 3 uur achter elkaar te buidelen en sowieso langer dan 1 uur. Waarom?
Het in- en uit de couveuse halen is intensief voor een prematuur.
Een volledige slaapcyclus van een baby duurt ongeveer 45 min tot een uur en die wil je niet verstoren.
Hoe rustiger en langer je baby op je borst kan blijven liggen, hoe beter.
Tip van een ervaringsdeskundige: ga van tevoren nog even naar de wc 😉.
Er is niets zo frustrerend als moeten opstaan terwijl je baby net in slaap is gevallen op jouw borst.
Tot slot
Buidelen is zoveel meer dan knuffelen. Het is een vorm van intensieve zorg, van herstel, van verbinding. Een manier om als ouder iets wezenlijks te kunnen doen voor je te vroeg geboren kindje, juist in die overweldigende eerste periode.
Misschien voelt het in het begin een beetje spannend of kwetsbaar. Maar vertrouw erop: jouw aanwezigheid, jouw geur, jouw warmte… het betekent alles voor je baby. En ook voor jou kan buidelen helend zijn. Even niets anders dan jij en je kindje, huid-op-huid.
Koester die momenten. Ze doen ertoe.