Ken je dat? Er zit al weken iets in je hoofd maar je krijgt het er niet lekker uit.

Ik wil schrijven maar de juiste woorden vinden om de boodschap over te brengen lukt me niet goed. Soms moet je maar gewoon beginnen (en hopen dat de rest vanzelf volgt).

Wanneer je weet dat je ouders gaat worden, bereid je je zo goed mogelijk voor op de komst van de baby. Je leest boeken, je googelt alle vragen die er in je opkomen, je gaat naar de verloskundige, je maakt een mooie babykamer, je koopt alles wat er op een baby uitzetlijst staat en je bereid je zo goed mogelijk voor op de bevalling.

Maar ECHT voorbereiden op wat je te wachten staat is onmogelijk. Je komt in een hele nieuwe wereld. Je leert een nieuw soort liefde kennen waarvan je niet wist dat het bestond (en WOW DIE IS INTENS), je voelt ineens een verbintenis met andere moeders in de supermarkt en op straat. Je voelt wat zij voelen en andersom. Je begrijpt ineens waarom ouders bepaalde keuzes maken. Je bent ineens iemand anders. Een ouder is geboren.

Het is prachtig en eng tegelijkertijd hoeveel invloed je hebt op een kind.

De omgeving waarin ze opgroeien is hun waarheid. Een kind is puur, vrij en onbevangen. Hij vertrouwt volledig op jou en alles wat jij hem leert is waar.

Als jullie het thuis elke dag gezellig maken, liefdevol met elkaar omgaan en hem elke dag kusjes en knuffels geven is dat zijn waarheid. Maar als jullie elkaar elke dag de tent uit vechten en hem links laten liggen is dát normaal voor het kind. Dat is toch bizar?!
Zo’n kind beseft pas dat het ook anders kan, wanneer hij bij een vriendje gaat spelen waar ze wel liefdevol met elkaar omgaan.

Door het ouderschap wordt je gedwongen naar je eigen gedrag te kijken. Wat wil je overbrengen op je kind en op anderen? Hoe wil je hem opvoeden? Hoe laat je hem naar de wereld kijken?

Het is een prachtige reis waar ongetwijfeld nog honderden hobbels voorbij zullen komen, maar wel de mooiste reis van mijn leven.

Alle baby’s worden puur, zuiver en ongedwongen geboren. Alle mensen zijn in de kern liefdevol. Het is de omgeving waarin ze opgroeien die de liefde kan veranderen.

Iedereen wordt geboren zonder haat.

Laat liefde groeien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *