In de baarmoeder worden geluiden van buitenaf gedempt. In het ziekenhuis is het echter nooit stil. De couveuse zelf maakt geluid, er gaan alarmen af, apparatuur, zorgverleners, stemmen, deuren etc. Prematuren zijn vanwege hun groeiende hersenen extreem gevoelig voor harde geluiden. Ook resoneert een couveuse, waardoor geluiden van buitenaf ook nog eens versterkt worden.

Hoe kun je het toch zo comfortabel mogelijk maken voor je baby?
Let er ten eerste goed op dat je niet tegen de couveuse aanloopt en leg er nooit spullen op. Dat maakt heel veel herrie voor de kleine baby binnen in de couveuse.
Een dame van het lab in ons ziekenhuis vertelde dat zij dit eerst niet wist en het buisje bloed na het prikken altijd aftikte óp de couveuse. Ze voelde zich enorm schuldig toen ze erachter kwam dat dit heel heftig kan zijn voor de baby die er in ligt.

  • Doe de raampjes van de couveuse altijd voorzichtig en zachtjes open en dicht.
  • Dek de couveuse goed af, dit dempt ook geluid. Leg de deken er zachtjes overheen en let op dat je niet met je vingers tegen het raam tikt.
  • Praat altijd tegen je kindje als je een handeling gaat uitvoeren, zo weet hij/zij dat er iets aan komt.
  • Praat sowieso zoveel mogelijk tegen je baby. Hij/zij herkent jouw stem uit duizenden en in alle rumoer kan dat hem/haar juist rustig maken.
  • Vermijd gesprekken met veel personen rondom de couveuse.

Dex was extreem gevoelig voor geluid de eerste week na zijn geboorte. Zodra de deur van de kamer open ging of iemand iets te hard praatte zag je het meteen aan zijn ademhaling/hartslag. Er kwamen helaas nogal wat mensen binnen per dag.
Mensen hebben vaak niet door dat ze herrie maken (omdat het voor volwassenen geen herrie is), maar wees niet bang om mensen er op aan te spreken. Wij hebben soms ook gevraagd of ze alsjeblieft wat zachter wilden doen of er op wilden letten dat ze de deur zachtjes open en dicht deden.

Dex is vandaag de dag nog steeds gevoelig voor harde geluiden/rumoer. We zijn één keer met hem naar een kermis geweest. Toen realiseerde ik me pas wat een pokkeherrie het daar is met 983 verschillende muziekjes en ook nog eens alle hysterische geluiden van de attracties😵‍💫. Niet te doen🤯!
Ook waren we laatst in de Efteling en daar had hij er ook last van. We zijn welgeteld in 1 attractie geweest (carnaval festival) en daar heeft hij heel de rit gehuild. Volgende keer dat we zoiets gaan doen willen we oorbeschermers kopen. Kijken of dat helpt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *