Geelzucht bij baby’s, daar hebben de meeste mensen wel eens van gehoord. Ik neem je in deze blog eerst even mee in hoe geelzucht ontstaat en hoe het behandeld wordt. Vervolgens lees je onze eigen ervaring met Dex. Het blijkt dat hij moedermelkgeelzucht had. Heb jij daar wel eens van gehoord?
Veel pasgeboren baby’s gaan een aantal dagen na de geboorte wat geel zien. Dit is een normaal verschijnsel, ongeveer de helft van de baby’s heeft dit in meer of mindere mate.
Een baby wordt geboren met te veel rode bloedcellen, die na de geboorte door het lichaam worden afgebroken. Bij die afbraak komt een stof vrij die bilirubine heet. De bilirubine heeft een gele kleur. Bilirubine wordt in de lever omgevormd en afgevoerd naar de galblaas. Na de geboorte ontstaat meer bilirubine dan de lever kan verwerken.
Vaak is het lichaam (de lever) van de baby snel in staat om de bilirubine zelfstandig af te breken en verdwijnt de gele kleur na een aantal dagen vanzelf.
Soms is het bilirubinegehalte in het lichaam echter te hoog en kan dit niet meer door het lichaam zelf afgebroken worden. De baby moet dan behandeld worden.
Als je kindje te vroeg geboren is heb je een grotere kans op geel zien. Dit omdat hun lever vaak nog niet goed werkt waardoor de bilirubine minder goed afgebroken kan worden.
Fototherapie
Als het vermoeden er is dat het bilirubinegehalte te hoog is, wordt er bloed geprikt bij de baby.
Is het inderdaad te hoog, moet je kindje behandeld worden. Dit wordt meestal gedaan met fototherapie.
Fototherapie houdt in dat je baby onder een blauwe ‘UV-lamp’ komt te liggen in de couveuse of in een warmtebedje. Het blauwe licht helpt de lever om het bilirubine af te breken.
Als aanvulling hierop ligt de baby soms op een matje (de Biliblanket) dat ook blauw licht afgeeft. De baby ligt bloot met alleen een luier aan. Omdat het blauwe licht niet goed is voor de ogen, krijgt je baby een soort oogmasker op om de ogen te beschermen.
De behandeling wordt gedurende één of meerdere dagen (afhankelijk van de hoogte van de bilirubinegehalte) ononderbroken toegepast, totdat het bilirubinegehalte voldoende gedaald is.
Elke dag wordt er bloed geprikt via een hielprikje om de waardes te controleren. Ook de dag nadat de fototherapie gestopt is wordt er nogmaals bloed afgenomen om te controleren of het bilirubinegehalte laag genoeg blijft.
In zeldzame gevallen is fototherapie niet voldoende en moet er een wisseltransfusie worden uitgevoerd. Een deel van het bloed van je kindje wordt dan ingewisseld voor transfusiebloed. Gelukkig is dit bijna nooit nodig.
Dex heeft ook onder de blauwe lamp en de biliblanket gelegen. Wij vonden de biliblanket erg fijn want hierdoor mochten we wel gewoon met hem buidelen. Hij mocht dan met biliblanket en al bij ons liggen.
De grote lampen geven warmte af waardoor de temperatuur van de baby goed in de gaten gehouden moet worden. Vaak wordt ook de temperatuur van de couveuse naar beneden bijgesteld als de baby fototherapie krijgt.
Bij Dex waren ze dit helaas vergeten waardoor zijn temperatuur heel erg was gestegen na een aantal uur onder de lampen. Ik benoem dit graag even omdat ik zelf geen idee had dat de lampen veel warmte afgaven en Dex het daardoor veel te warm zou kunnen krijgen.
Na één dag mocht bij Dex de grote lamp op de couveuse gelukkig weg. Hij heeft daarna nog een dag onder de biliblanket gelegen en daarna waren zijn waardes voldoende gedaald.
Helaas was het bilirubinegehalte een aantal dagen later wéér te hoog en moest hij nogmaals een dag onder de biliblanket. Moedermelkgeelzucht
De reden dat ik deze blog schrijf is dat Dex maar geel bleef zien. Zijn waardes zijn vaak gecontroleerd in het ziekenhuis en deze waren net laag genoeg, maar toch bleef zijn gele kleur. Ook toen we na 3 weken thuis waren verdween de gele kleur niet.
De artsen gaven aan dat dit waarschijnlijk kwam doordat ik borstvoeding gaf. Hierdoor kan een baby langer geel blijven zien zonder dat dit schadelijk is.
Hier is op internet verder niet veel over te vinden en ik maakte mij er toch best wel zorgen over, want overal lees je juist dat de gele kleur vlak na de geboorte weer hoort te verdwijnen.
Maar ik heb nu toch een stukje gevonden en er is hier blijkbaar zelfs een term voor: moedermelkgeelzucht. ”De oorzaak hiervan is niet bekend. Waarschijnlijk heeft het iets te maken met bepaalde eiwitten in moedermelk die ervoor zorgen dat de bilirubine niet goed wordt afgebroken. Moedermelkgeelzucht is op zijn hoogtepunt tussen de tiende en twintigste dag na de geboorte, maar kan ook twee tot drie maanden aanhouden!
Zolang je kind goed drinkt, voldoende aankomt, alert is en genoeg plasluiers heeft, is er niets aan de hand. Je kunt dan gewoon doorgaan met het geven van borstvoeding en je zult zien dat de geelzucht uiteindelijk vanzelf verdwijnt.” (bron: https://www.oudersvannu.nl/baby/gezondheid/geelzucht/)
Dit had Dex dus ook! Bij hem heeft het wel 10 tot 12 weken geduurd voordat hij eindelijk minder geel werd. We zijn tussentijds nog een aantal keer terug geweest naar het ziekenhuis, maar telkens gaven de artsen aan dat we ons geen zorgen hoefden te maken (maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk haha). Na een week of 10 hebben we nog een keer zijn waardes laten checken voor de zekerheid, maar die waren gewoon in orde. Gelukkig trok de gele kleur uiteindelijk na een maand of 3 langzaamaan weg.
Mocht je kindje hier last van hebben en alle medische oorzaken zijn uitgesloten, hier een medemoeder met het bewijs dat het gaat uiteindelijk echt weg gaat, ook al duurt het voor je gevoel een eeuwigheid en maak je je er toch stiekem zorgen over.
Op onderstaande foto’s zie je dat hij echt een gele kleur had. Net alsof hij ‘bruin’ was geworden op vakantie ;).