WE MADE IT!!!! Afgelopen zaterdag was ik 33 weken zwanger! Dex is met precies 33 weken geboren, dus ik ben nu langer zwanger dan van hem. Wát een opluchting! Elke dag erbij nu is een feestje! ZO dankbaar dat ik deze baby in ieder geval langer mag dragen. Natuurlijk willen we nog steeds niet dat hij nu al geboren wordt, maar alles is nu ‘minder vroeg’ dan Dex. A.s. zaterdag alweer 34 weken, wat een mooie mijlpaal is voor de longetjes van de baby. Daarna écht aftellen tot de 37 weken. Wat zou het mooi zijn als ik dat mag halen, maar met elke dag er bij nu ben ik al zielsgelukkig!

Hoog tijd voor weer een update over de zwangerschap. In mijn laatste blog schreef ik over de uitslag van mijn glucosetest. Deze was precies 7.8 (onder 7.8 is prima, boven 7.8 heb je waarschijnlijk zwangerschapsdiabetes). Ik werd doorgestuurd naar een diëtiste in het ziekenhuis en daar ben ik vorige week geweest. Eerst kreeg ik een algemene voorlichting over zwangerschapsdiabetes en daarna een persoonlijke afspraak met een diëtiste om mijn voeding door te nemen en een passend voedingsschema te maken.
Ik let over het algemeen goed op mijn voeding en vind zelf dat ik vrij gezond eet (al hou ik ook heel erg van chocolade 😉). Ik heb vorig jaar het boek ‘de glucose revolutie’ (aanrader!) gelezen en sindsdien snap ik goed hoe het eraan toe gaat in je lichaam en hoe je daar zelf invloed op kunt hebben.
De diëtiste vond mijn voeding dan ook helemaal prima. Super fijn! Ik hoef eigenlijk niks aan te passen alleen op te letten dat ik per maaltijd niet boven de 50 g koolhydraten kom. Ik eet ’s middags bijvoorbeeld graag 2 afbakbroodjes uit de oven en nu eet ik er één met bijv. 2 gekookte eitjes erbij. En de chocolade ’s avonds laten staan haha.
Na de afspraak heb ik een glucosemeter opgehaald. Hiermee kun je thuis je glucosewaardes checken. Een week lang moet ik 4 x per dag in mijn vinger prikken om mijn waardes te checken. Ik baalde in eerste instantie enorm van de uitslag van de glucosetest en dat ik doorgestuurd werd, maar dat ik dit nu thuis mag bijhouden vind ik super interessant en leuk.
Ik heb meerdere boeken gelezen over suiker en hoe je grip kunt krijgen op je bloedsuikerspiegel en nu kan ik zelf in praktijk kijken of die tips en beweringen uit deze boeken ook écht kloppen.
Eén daarvan is dat je bloedsuikerspiegel minder piekt als je in de juiste volgorde eet. Eerst vezels, dan eiwitten en vetten en als laatste de koolhydraten (waarom leren we dit niet op school?). Eet bijv eerst groente voordat je iets eet met veel koolhydraten/suikers. Daarvan kan ik zeggen dat dit bij mijn lichaam echt klopt!

Ik heb dit getest door de ene dag te lunchen met een half broodje oude kaas salade en een half broodje hagelslag (veel koolhydraten en suikers). Mijn waarde was toen 6.7.
De dag daarna heb ik geluncht met een half broodje roomkaas met avocado, daarnaast komkommer en tomaatjes en als laatste het halfje met hagelslag. Mijn waarde was toen 5.6.
Super interessant toch?! Bij het avondeten eet ik ook altijd als eerste mijn groente. Een stabiele bloedsuikerspiegel is mega belangrijk voor je algehele gezondheid. Ik zal hier nu verder niet te diep op ingaan, maar ik vind het echt bizar dat dit soort dingen niet algemeen bekend zijn. Ik ben er zelf ook pas een jaartje geleden achter gekomen dat je hier zelf dus een grote invloed op kunt hebben. Misschien schrijf ik er in te toekomst nog eens een blog over 😊.

Maar goed afgelopen week 4 x per dag geprikt en al mijn waardes waren gelukkig goed! Het moet onder of gelijk aan 6.7 zijn. Eén keer prikte ik 7.8, die middag had ik een High Tea gehad met veel zoetigheid en dat verklaarde de hoge waarde.
Bij stabiele waardes is je zwangerschapsdiabetes goed onder controle en hoeft er verder niets te gebeuren. Ik moet nu tot aan de bevalling 2 x in de week een dagcurve bijhouden om te checken of mijn waardes stabiel blijven.
Het kan zijn dat je waardes verhogen naarmate je zwangerschap vordert dus dat moet ik nu goed in de gaten houden.

A.s. maandag hebben we weer een groei echo in het ziekenhuis. Bij de laatste groei echo was de baby gelukkig gewoon normaal qua afmetingen. Wel had ik te veel vruchtwater (daarom moest ik de glucosetest doen) dus ik ben heel benieuwd hoe dat nu is.
Mijn angstgevoelens zijn sinds de mijlpaal van 33 weken een heel stuk minder. Ik kan het nu echt meer loslaten en ik geniet van elke dag dat ik deze baby langer mag dragen. Ook mag ik bijna stoppen met de progesteron tabletten. Daar stop je met 36 weken mee, nog 2,5 week te gaan. Het wordt steeds vervelender om ze in te brengen, dus ik kijk er erg naar uit om daar mee te stoppen. Heel benieuwd of de bevalling daarna snel op gang zal komen.
Keep you updated!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *